עקמת עמוד השדרה
במבט מאחור נראה עמוד שדרה בעל עקמת כאילו הוא נוטה לצד מסוים, לעומת עמוד שדרה תקין הנראה ישר מהצוואר ועד לישבן. עמוד השדרה מורכב מחוליות הבנויות זו על גבי זו וכאשר ישנה סטייה של חוליות, נוצרת עקמת. עקמת יכולה להופיע בגילאים שונים ובכל גיל נובעת מסיבות שונות ולכן גם הטיפול בה שונה.
עקמת ינקות- מופיעה כבר בלידה או עד גיל שלוש.
עקמת ילדים- מופיעה בין הגילאים 3-9.
עקמת נעורים- מופיעה מגיל 10 ועד לסיום הצמיחה.
רוב רובם של המקרים מופיעים בגיל ההתבגרות בקרב בנות וללא סיבה ברורה. ברוב המקרים אין צורך לעשות בירור מיוחד של הסיבה להופעת העקמת, אלא במקרים בהם ישנם סימפטומים נוספים שלא ברורה הופעתם. במקרים כאלו יעשה בירור מקיף הכולל בדיקות, צילומים, MRI ועוד.
בעקמת המופיעה בגילאים צעירים יעשה בדרך כלל בירור כדי לבדוק אם אין בעיה במבנה חוליות עמוד השדרה וכי אין גידולים בעמוד השדרה או במח.
עקמת אינה נגרמת בשל נשיאת משאות כבדים, אינה נגרמת בעקבות דיאטה או בשל יציבה לקויה.
כאשר העקמת הינה בדרגה קלה היא אינה מהווה בעיה רפואית ובדרך כלל גם לא קוסמטית. בדרגות חמורות יותר העקמת מהווה גורם מפריע בדימוי העצמי, אך חמור מכך, היא עלולה להוות בעיה רפואית לא פשוטה. בית החזה יורד בנפחו וכתוצאה תפקוד הלב יורד והריאות נפגמות. במקרים קיצוניים הפגיעה עלולה לגרום למוות.
הטיפול תלוי בגיל ובחומרת העקמת. נהוג להגדיר עקמת שמתחת ל- 25 מעלות כקלה, בין 25-50 מעלות בינונית ומעל 50 מעלות כקשה. ובהתאם, מתחת ל- 25 מעלות לא יינתן טיפול, בין 25-50 נהוג להתאים מחוך (Brace) לפי מיקום העקמת על גבי עמוד השדרה. ישנם סוגים שונים של מחוכים אך רובם ככולם בנויים על העיקרון של הטיית הגב לכיוון ההפוך בניסיון לבלום את התקדמות העקמת אם לא לשפרה. ככול שילבש המחוך למשך זמן רב יותר במהלך היום ולאורך תקופה ארוכה יותר, כך יעילות הטיפול תגדל. נושא זה עלול להיות אתגרי כשמדובר בבני נוער מתבגרים.
מעבר ל- 50 מעלות הטיה בעקמת יתכן צורך בקיבוע שנעשה על ידי ניתוח. מדובר בטכניקות חדשניות ביותר המשלבות ביטול מפרקים, איחוי החוליות במצב ישר והשתלת מוטות לקיבוע